top of page
Search

הרהור 21 | עיקרון הרצף


עד לא מזמן חוקרי האנטומיה בחנו את הגוף האנושי על ידי פירוד והגדרה של כל חלק וחלק בנפרד.

אולי זהו תהליך בלתי נמנע בדרך להבנת השלם. הרי המורכבות של הגוף בלתי נתפסת וכל חלק שמתגלה מתווסף לתחושת הפליאה וההשתאות.


במשך שנים רבות היה נהוג במהלך ניתוחים לחתוך ולזרוק חלקים שנראו לא חשובים. כך למשל היא הפאשיה. רקמת חיבור שיכולה בטעות להיראות כמו גיד או רירית שקופה או דחוסה שמתחתיה מבצבצים האיברים המנותחים. עם השנים גילו שהפאשיה היא הרבה יותר ממה שהיא נראית, ושלה תפקיד מרכזי בתפעול תקין של הגוף. כך למשל הפתולוג גיל הדלי מדגים בסרטוני היוטיוב שלו על מבנה הפאשיה ומפרט על סוגיה השונים. לטענתו הפאשיה היא האיבר הגדול ביותר בגוף האדם. טום מאיירס, מפתח גישת האינטגרציה המבנית על פי הרכבות האנטומיות מציג בתיאוריה שלו אנלוגיה להמשכיות האורכית שקיימת במערכת השריר-שלד מקצה עד קצה בגוף, באמצעות רקמת הפאשיה. גיל הדלי מסביר שהפאשיה עוטפת כל סיב של שריר בנפרד, וגם את קבוצת השרירים שהוא משויך אליה. למעשה היא עוטפת כל איבר, שריר, גיד, חוטי עצב וכלי דם, וגם עוטפת קבוצות שרירים. טום מאיירס קבע את הסלוגן FORM FOLLOWS FUNCTION כדי לומר שהפאשיה מקבלת את צורת הגוף על פי הרגליי השימוש שלנו בו.

מפני שהפאשיה נמצאת גם מתחת לעור היא למעשה עוטפת את הגוף כולו, כך שאם היינו פושטים את העור ומרוקנים את הגוף מתכולתו, היינו מקבלים חליפת פאשיה בצורת הגוף.

עם התקדמות המחקר גילו שלפאשיה יש פי 10 יותר רצפטורים משרירים, מה שנותן לה את הסמכות הבלתי מעורערת להעביר מידע מכל חלקי הגוף אל המח. היא המראה הפנימית שלנו (יחד עם עצב הואגוס). היא גמישה ואלסטית ועוזרת מתוקף זה להפחית עומס מפעולת השרירים. אפשר לומר שהיא פשוט ריקמה גאונה!

בגלל תכונות אלה הפאשיה מייצרת רצף בין כל חלקי הגוף והופכת אותם מחלקים נפרדים ליחידה אחת פונקציונאלית שנקראת גוף.

את עיקרון הרצף אפשר למצוא גם במסורות תרגול יוגה רבות שמציינות את חשיבות הרצף בתרגול.

פטהבי ג'ויס, אבי שיטת האשטנגה-ויניאסה יוגה מדמה את התרגול הגופני כשרשרת פנינים (מאלה). הפנינים הן האסאנות (תנוחות הגוף) והנשימה היא החוט שעליו האסאנות נעות. היא שומרת על הזיכרון התנועתי ואחראית לחבר את המודעות למצב הגופני. היא שומרת על רצף שבין הגוף -נפש בין הרבדים הפסיכופיזיים.


החכם פטנג'לי, מציג את הדרך המלכותית של היוגה. היא דרך המדיטציה ופורט בכתב היוגה סוטרה את השיטות לשלוט בהכרה. בסטורה 14 שבפרק הראשון הוא כותב:

"אבל (אימון) זה מבוסס היטב (רק לאחר ש) טופח כראוי ולאורך זמן ברציפות"


פטנג'לי מתייחס לאימון המדיטציה ועל שיפור יכולת הריכוז כדי להגיע ממצב תודעתי יומיומי למצב תודעתי מודע. והוראותיו לאימון שעליו להעשות -

1. כראוי

2. לאורך זמן

3. ברציפות